Der Seiteninhalt beginnt hier

Dr. Clotaire Michel

Senior Researcher

Dr.  Clotaire Michel
Swiss Seismological Service (SED)
ETH Zürich
Dr. Clotaire Michel
NO H 55
Sonneggstrasse 5
8092 Zürich

+41 44 633 70 94

Clotaire Michel interessiert sich für alle Aspekte der seismischen Risikoanalyse, von den Bodenbewegungen bis hin zu Schätzungen der Opferzahlen. Besondere Kenntnisse weist er im Gebiet der Verletzbarkeit bestehender Gebäude auf. Er ist diplomierter Ingenieur der Ecole des Mines (Nancy, Frankreich) und hat an der Université Joseph Fourier (Grenoble, France) im Bereich Erdwissenschaften doktoriert. Seit Dezember 2009 arbeitet er am Schweizerischen Erdbebendienst als Senior Researcher.
Er entwickelte Methoden, um Bodenunruhen in gebauten und geologischen Strukturen bezüglich seismischer Risiken zu analysieren. Zu diesem Zweck sammelte er viele Felddaten. Clotaire Michel konnte zudem wichtige Erfahrungen im Rahmen von Erkundungsmissionen nach Erdbeben machen und hat verschiedene Weiterbildungskurse in Frankreich und in der Schweiz im Bereich Verletzbarkeits- und Schadensanalyse nach einem Erdbeben mitgegründet.
Zwischen 2009 und 2013 befasste er sich vornehmlich mit der Erneuerung des Schweizerischen Starkbebennetzes. Jetzt fokussiert er sich auf ein Projekt zur Erdbebenvorsorge im Kanton Basel Stadt.

Date of birth: September 10th 1982

Nationality: French

Institution: Swiss Seismological Service - ETH Zurich

• Strong motions and site effects
  • Probabilistic seismic risk assessment – loss estimation
  • Seismic vulnerability assessment of existing buildings
  • In situ vibration tests in civil engineering structures and modal analysis
Oct. 2007 PhD Earth, Universe and Environment in Université Joseph Fourier of Grenoble (UJF)
June 2004 Master’s Degree in Earth, Universe and Environment Sciences in Joseph Fourier University of Grenoble with honours
Sept. 2004 Diplôme d’Ingénieur Civil des Mines (Ecole des Mines de Nancy) with major in Geosciences Engineering
June 1999 Baccalauréat Scientifique with major in Maths, age 16, first class honours

Since
Dec. 2009

Senior researcher (Oberassistent) at the Swiss Seismological Service (SED) at ETH Zürich in the group Engineering Seismology (Prof. D. Fäh).

Main projects: Erdbebenvorsorge im Kanton Basel-Stadt (2013-2015); Erneuerung des Starkbebennetzes Phase 1 (2009-2013).

Other projects: expert for the project “Seismic risk of existing buildings” (Bundesamt für Umwelt); “Swiss Hazard 2015” (SED)

Duty seismologist since 2011

Mar. 2008 -
Nov. 2009

Scientist (post-doc) at the Applied Computing and Mechanics Laboratory (IMAC) of ETH Lausanne (EPFL) in the group of Earthquake Engineering (Dr. P. Lestuzzi)

Project: Wirklichkeitsnahe Erdbebenverletzbarkeits- und Verschiebungsfunktionen von Mauerwerksgebäuden in der Schweiz (Präventionsstiftung der Kantonalen Gebäudeversicherungen)

Oct. 2007 -
Feb. 2008

Post-doc at LGIT Grenoble on the ARVISE project: Assessment and Reduction of the Seismic Vulnerability of Existing Buildings
2004 / 2007

PhD at the Institute of Geophysics (LGIT now ISTerre) Grenoble: Seismic vulnerability analysis using in situ experimental techniques : from the building to the city scale – Application to Grenoble (France).

Supervisor: Philippe Guéguen and Pierre-Yves Bard. Jury: A. Plumier (Professor, Univ. Liège), P. Argoul (Researcher LCPC Paris), M. Campillo (Professor, UJF Grenoble), C. Ventura (Professor, UBC Vancouver CA), P. Labbé (EDF-SEPTEN Lyon), J. Clinton (ETH Zurich), P. Guéguen and P.-Y. Bard.

2004

Master project at the Institute of Geophysics (LGIT now ISTerre) Grenoble: Seismic vulnerability analysis at a large scale: application to Grenoble. Supervised by P. Guéguen.

Project Ecole des Mines de Nancy

Numerical modelling of the Umm Amr monastery (Gaza strip, Palestine). Supervised by T. Verdel (LAEGO Nancy) and R. Elter (archeologist). 3 months including 2 weeks on the field (Jerusalem and Gaza).

2014 - 2015 Elena Florinela Manea, Visiting PhD student (18 months) NIEP Bucharest (Romania)
2012 Yoon Jung Choi, Master Student Earth Sciences ETH Zurich
2009 - 2012 James-Alexandre Goulet, PhD student IMAC-EPFL
2009 - 2011 Marcelo Oropeza, PhD student IMAC-EPFL